לפי הנתונים הרשמיים בישראל, אחד מתוך שלושה זוגות שנישאו ימצאו את עצמם גרושים ביום מן הימים.
גירושים הם כבר מזמן לא נושא זניח שרלוונטי רק למיעוט האוכלוסייה, אלא כפי שניתן לראות – כשליש מהזוגות הנשואים יבחרו לפרק את החבילה ולהיפרד. מהן ההשפעות הכלכליות של הליך גירושים?
חלוקת הרכוש המשותף
סביר להניח שזוג נשוי מקיים בית משותף וחי את חייו ביחד. בעת גירושים, יש צורך לחלק את הרכוש המשותף שבני הזוג צברו במהלך השנים. הסדר זה נקרא "יחסי ממון", והוא מעוגן בחוק.
החוק קובע שכל אחד מבני הזוג זכאי למחצית מהרכוש והממון המשותפים שנצברו במהלך השנים. כל זוג נשוי זכאי להחליט על חלוקה שונה כפי ראות עיניו, אך הוא נדרש לעשות זאת בהסכם ממון בצורה מפורשת. על הסכם הממון להיחתם לפני הנישואין או במהלכם (ולא רק לאחר שהוחלט על גירושים).
יש לציין כי הסכם ממון טעון אישור של בית משפט לענייני משפחה או של נוטריון. כלומר, מדובר במסמך בעל תוקף משפטי לכל דבר – ועל כן גם יהיה קשה לבטל אותו לאחר מכן.
תשלום מזונות
כאשר בני זוג בעלי ילדים מתגרשים, נעשית חלוקה ביניהם על משמורת הילדים. הצד הדומיננטי במשמורת, זה שהילדים גדלים אצלו, זכאי לקבל תשלום מזונות מבן הזוג השני עבור גידול הילדים ורווחתם.
חשוב לזכור כי הנושא מעוגן בחוק, וכי הזכות לקבל מזונות היא זכות שניתנת לילד – ולא להורה. על כן, כל הסכם שבני הזוג עורכים בינם לבין עצמם נדרש להתחשב בטובת הילד וברווחתו, ולאו דווקא ברצונם החופשי של ההורים.
הצד החיובי – זכאות להחזרי מס או פטור ממס
גירושים עשויים להיות עסק לא נעים, ומעמסה רגשית גדולה הן עבור בני הזוג והן עבור ילדיהם. עם זאת, ניתן להמתיק את הגלולה בידיעה שמס הכנסה מכיר בעילת הגירושים ככזו שעשויה לזכות בהחזר מס לגרושים.
הטבת מס מגיעה, למשל, כאשר אחד מבני הזוג נישא שנית לאחר גירושים. במקרה זה, בן הזוג שנישא זכאי לנקודת זיכוי מס אחת במס הכנסה – כך שיצטרך לשלם פחות בתשלום המיסים החודשי. גם אישה שהתגרשה והפכה להיות אם חד הורית זכאית לנקודת זיכוי.
נוסף על כך, גם על תשלום המזונות יש פטור ממס. הפטור תקף הן למזונות שבן הזוג השני נדרש לשלם, והן לתשלום מזונות שמשולם על ידי הביטוח הלאומי (במידה וישנה זכאות לתשלום כזה). בנוסף, בן הזוג שמשלם מזונות זכאי לנקודת זיכוי אחת במס הכנסה, עד שילדיו מגיעים לגיל בגרות.
כיצד מקבלים את הטבות המס?
על מנת להינות מהטבות אלו, עליכם להגיש בקשה באופן עצמאי אל רשויות המיסים. אל הבקשה יש לצרף מסמכים רלוונטיים – כמו מסמך המעיד על כך שהתגרשתם, תלושי שכר של שני הצדדים ועוד.